Jakość spożywcza
N2O spożywczy to podtlenek azotu, który, jak można się domyślić, jest używany w przemyśle spożywczym i dlatego ma odpowiednią jakość. Dzieje się tak, ponieważ ta forma podtlenku azotu jest oczyszczona i ma poziom czystości wynoszący 99,7%.
Podtlenek azotu spożywczy (N2O) jest używany między innymi w nabojach do bitej śmietany. Gaz ten może być sprzedawany w nabojach do bitej śmietany i wprowadzany do syfonu do bitej śmietany, lub przez również dobrze znane wkłady do bitej śmietany. Podtlenek azotu (N2O) dobrze miesza się z tłuszczami, które są dodawane do syfonu do bitej śmietany, aby uzyskać mus, krem lub bitą śmietanę. Oprócz tej zalety, kolejną korzyścią podtlenku azotu (N2O) w przemyśle spożywczym jest to, że ma on właściwości antybakteryjne. Dzięki temu bita śmietana pozostaje dobra przez okres do 10 dni w lodówce.
Kolejną zaletą jest to, że przy tej samej ilości śmietany, połączonej z podtlenkiem azotu (N2O), całkowita objętość zwiększa się czterokrotnie.